🍪 Máš rád sladké?

Zbierame len nevyhnutné cookies. Ak nám to povolíš, budeme zbierať aj tie analytické na zlepšenie tvojho zážitku s našimi službami. Ochrana osobných údajov

Čierna smrť trvala dlhšie vďaka genetickej mutácii baktérie

Čierna smrť trvala dlhšie vďaka genetickej mutácii baktérie

Peter Vnuk
Peter Vnuk

Vedci z McMaster University a Institut Pasteur objavili, že genetická mutácia v baktérii Yersinia pestis, pôvodcovi moru, mohla predĺžiť trvanie historických pandémií. Štúdia publikovaná 29. mája (květen) 2025 v časopise Science odhaľuje, že zníženie počtu kópií génu pla v baktérii znížilo jej smrteľnosť približne o 20 %, čo umožnilo dlhšie prežívanie hostiteľov a širšie šírenie nákazy.

Tento vývojový posun bol pozorovaný počas dvoch hlavných pandémií: Justiniánskeho moru v 6. storočí a Čiernej smrti v 14. storočí. V oboch prípadoch sa baktéria adaptovala na menej smrteľnú formu, čo jej umožnilo prežiť v prostredí s nižšou hustotou populácie.

„Naša štúdia je jednou z prvých, ktorá priamo skúma zmeny v starovekom patogéne, ktorý stále existuje, s cieľom pochopiť, čo ovplyvňuje jeho virulenciu, pretrvávanie a nakoniec zánik pandémií,“ uviedol Hendrik Poinar, spoluautor štúdie a riaditeľ Centra pre starovekú DNA na McMaster University.

Tieto zistenia poskytujú nový pohľad na evolúciu patogénov a ich schopnosť prispôsobiť sa meniacim sa podmienkam, čo je kľúčové pre pochopenie a zvládanie budúcich pandémií.

Pokračuj v čítaní

Povedali o nás...