🍪 Máš rád sladké?

Zbierame len nevyhnutné cookies. Ak nám to povolíš, budeme zbierať aj tie analytické na zlepšenie tvojho zážitku s našimi službami. Ochrana osobných údajov

Dáte si guličky z mamutieho mäsa? V Austrálii ich majú

Ako chutia guličky z mamutieho mäsa? Austrálska firma ich má

Peter Vnuk
Peter Vnuk

Túto prehistorickú mňamku si môžete dopriať vďaka spoločnosti Vow, ktorá sa rozhodla priniesť guličky z mamutieho mäsa na jedálny lístok moderného človeka

V období pleistocénu si ľudia nažívali na Zemi spolu s mamutmi. Ako naznačujú niektoré dôkazy, tieto chlpaté slonom podobné stvorenia naši predkovia tiež lovili a jedli.

Tak a je to tu. Neprešlo možno ani dva a pol milióna (približne vtedy začal pleistocén) a je to tu znova. Austrálska Firma Vow použila mamutiu DNA na tvorbu mäsových guličiek a aby mohol byť celý proces úplne úspešný, na dokončenie využila DNA najbližšieho žijúceho príbuzného mamuta – slona afrického. Výsledok svojej práce spoločnosť prezentovala na vedeckej výstave v múzeu NEMO v Amsterdame.

Okrem toho, že ide o skutočne unikátne jedlo, má tiež plniť úlohu akéhosi odkazu. Zástupcovia firmy sa snažia upozorniť na to, že ľudstvo aktuálne čelí podobnej hrozbe, vďaka ktorej vyhynuli aj mamuty – klimatickým zmenám.

Guličky z mamutieho mäsa majú niesť posolstvo

Podľa Tima Coakesmitha, spoluzakladateľa Vow, by sme mali zmeniť spôsob, akým farmárčime vo veľkom meradle, aj to, akým spôsobom jeme.

Asi ste si už domysleli, že technológia na výrobu takýchto guličiek neleží len-tak na ulici. Ide o molekulárnu technológiu, ktorá dokáže mäso vyrábať z umelo dopestovaných zvieracích buniek a nie zo skutočných zvierat.

Vďaka takémuto postupu sa môže výrazne znížiť dopad ľudského jedálnička na klímu planéty a to aj napriek tomu, že takéto umelo dopestované mäso chutí rovnako a má aj rovnaké výživové hodnoty ako to bežné.


Prečítaj si tiež: Umelé mäso vypestované v laboratóriu sa bude môcť jesť


Paradoxne sa však zdá, že guličky, resp. jednu veľkú guľu, z mamutieho mäsa sa zatiaľ nikto neodvážil ochutnať, keďže obsahuje mamutí proteín, ktorý ľudské telo videlo naposledy asi pred 4-tisíc rokmi. James Ryan, hlavný vedec z Vow, poznamenal, že pečenie mamutieho mäsa voňalo podobne ako príprava mäsa z krokodíla. Takže našinec zrejme získa veľmi presnú predstavu…

Ak ťa bavíme, klikni na tlačidlo a kúp nám pivo za 2‚¬:

Staň sa súčasťou aktívnej komunity TechGuru SK/CZ na Facebooku a na Instagrame.

Nájdeš nás aj na YouTube


Pokračuj v čítaní

Povedali o nás...